- Børn og voksne med en varig nedsat synsfunktion, hvor synsevnen er under 6/18 = 0, 33 (normalsyn 1,0) og/eller et meget indsnævret synsfelt.
- Børn og voksne med en hjernebetinget synsnedsættelse.
- Pårørende samt fagpersoner i institutioner, på skoler osv.
- Børn og voksne med medicinsk-optisk definerede, varige øjenlidelser. (Brugere, som oftest ikke er synshandicappede, men som har behov for specialfremstillede tilskudsberettigede optiske synshjælpemidler)
- Børn og voksne med behov for øjenprotese
Voksne
Der ydes synsfaglig rådgivning, vejledning og udredning i hjemmet og på arbejdspladsen. Pårørende og evt. andre fagpersoner inddrages hvis borgeren ønsker det, og når det er relevant for den synsfaglige udredning.
Indsatsen kan indebære:
- rådgivning / vejledning og udredning vedrørende synsproblematik
- afprøvning af synshjælpemidler,
- instruktion/undervisning i brugen af hjælpemidler
- synskompenserende undervisning i kommunikation, ADL (almindelig daglig levevis)samt i mobility(at færdes som synshandicappet).
- synsfaglig udredning i forhold til arbejdsmarkedet. Foregår i samarbejde med jobcenter eller syge/dagpengeafdelingen i kommunen.
Formålet med indsatsen er, at borgeren udnytter sit funktionsniveau så godt som muligt
Børn fra 0-6 år
Der ydes synsfaglig vejledning i hjem og på institution ud fra øjenlægelige oplysninger og barnets udviklingsmæssige potentialer.
Barnets synsmæssige og kompensationsmæssige muligheder udredes ved undersøgelser, observationer samt ved samtale med forældre og fagpersoner som er tilknyttet barnets hverdag.
Synskonsulenten vejleder om:
- Synsstimulering
- Stimulering af brugen af andre sanser
- Synshjælpemidler
- Indretning af hjem/institution i forhold til synsnedsættelsen
- Vurdering af behovet for lys
- Kursustilbud fra Refsnæsskolen
Formålet er at støtte barnets udviklingsmuligheder optimalt.
Der samarbejdes bl.a. med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i kommunen.
Børn/unge fra 7 til ca. 19 år
Der ydes synsfaglig vejledning i hjem, på skole og på institution ud fra øjenlægelige oplysninger og barnets udviklingsmæssige potentialer.
Barnets behov for specialpædagogisk/hjælpemiddelmæssige indsats udredes. Det foregår ved undersøgelse, observationer og ved samtale med forældre og fagpersoner som er tilknyttet barnets hverdag.
Synskonsulenten vejleder om:
- synsproblematik
- synshjælpemidler,
- brugen af hjælpemidler
- Indretning af hjem og institution i forhold til synsnedsættelse
- Bl.a. behov for lys/særlig lyssynskompenserende undervisning i kommunikation, ADL(almindelig daglig levevis) samt i mobility (at færdes som synshandicappet).
- Kursustilbud fra Refsnæsskolen og fra Instituttet for Blinde og Svagsynede
Formålet er at barnet får mulighed for at udnytte synsmæssige potentialer og at barnet lærer, at kompensere for det manglende syn så barnets udviklingsmuligheder støttes optimalt.
Der samarbejdes med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i kommunen for børn/unge under 18 år.